2012. március 28., szerda

Megvan

az a pillanat, amikor ülsz a karosszékben, nézed a közvetítést, a szíved a torkodban dobog, és aztán felpattansz, mert GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓL, vagy mert MEGCSINÁLTAAAAAAAAAAAA, de mindenképp legalább egy IGENIGEEEEEEEEN!!!

Mert nyert, mert küzdött, mert felállt, mert bebizonyította, hogy lehetséges. Legyőzte a korlátait, túlment a határain. Megcsinálta.

Hány meg hány sporteseménynél sírunk, mikor kiosztják az érmeket? Miért?

Talán azért, mert akkor és ott mi is nyertünk. Hitet abban, hogy nincs lehetetlen. Hogy kemény munkával el lehet érni a célt. Hogy íme, van, akinek sikerülhet.
Bekönnyezünk, mert látjuk az embert, az akaratot, az izmainak a feszülését, megérezzük az emberi sorsot, a befektetett munkát...
Aztán, miután jól kibőgtük magunkat és a kutya nyakába borultunk, visszaülünk a karosszékbe zserbót enni, mert mi másban, máshogy, máskor vagyunk hősök.

A pillanat azonban megmarad, és örökre hálásak leszünk érte.

A kötet azokat a drámai, megrázó eseményeket mutatja be, amelyek egykor egész nemzeteket, de néha a világ közvéleményét is izgalomban tartották. Ezek voltak azok a pillanatok, amikor a sport összefonódott a politikával vagy a történelem áldozatává vált. 
Akadtak közöttük dicső percek is, mint amikor Jesse Owens egyetlen nap leforgása alatt négy aranyérmet nyert 1936-ban a berlini olimpián, és ezzel látványosan cáfolta Hitler nézeteit az árja faj felsőbbrendűségéről. Ilyen lehetett, amikor Billie Jean King a női egyenjogúságért küzdve teniszütőt ragadott, és legyőzte Bobby Riggst, a magát macsó állatnak nevező, elvakult ellenfelét. Miután Argentína vereséget szenvedett az angolok ellen a Falkland-szigetek miatt kitört háborúban, legendás labdarúgójuk, Maradona egy csodálatos góllal vett elégtételt. Ma is esküszik rá, hogy „Isten keze” segítette. Könyvünk bemutatja ezeket a megrendítő, magasztos történelmi pillanatokat, azokat az eseményeket, amikor mi, emberek mindannyian tanúi lehetünk annak a csodának, ami jóval több mint sport, jóval több mint játék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése