2012. március 17., szombat

Balatoni szívhalászat

„Csak a szemünket kell lehunynunk, hogy a mai balatoni hölgyeket elképzeljük a száz esztendő előtti szívhalászok helyére. A nő és a szerelem tulajdonképpen sohasem változik, mint ahogy az igazán nagy dolgok nem változnak a világon. Ugyanazok a hölgyek sétáltak száz év előtt a tópart platánjai alatt, akik manapság.
Ott van közöttük a szívhalásznő, Fruzsinkának hívják, és szüleinek, valamint neki magának is az a feltevése, hogy nem tölti tétlenül a nyarat, szívet halász, ha még csak egyetlen szív van a Balatonban.”(Krúdy Gyula)

A kötet szerzői többek között Eötvös Károly, Galgóczy Erzsébet, Ignácz Rózsa, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán, Örkény István, Vaszary Gábor, Zilahy Lajos. 


.............................................................................................


Fotó: fortepan
...

"Elment ő a múlt századdal együtt különböző ideáljaival, amelyek egész életében foglalkoztatták: hogyan lehetne megreformálni a frakkot kényelmesebbre, miután amúgy is minden este viselni kell, vagy hogyan építsünk Park-klubot az előkelő világ részére, amely klubból virágokon át láthatja a mindennapi életet..."

(Krúdy Gyula - Anna bálok hőse)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése